Son Dakika

YILMAZ’DAN “DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ” MESAJI

İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü olması nedeniyle yayımladığı mesajında sigara içmenin yol açtığı sağlık sorunlarına dikkat çekerek, “İlimizde müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren Sigara Bıraktırma Polikliniğine başvurabilir veya ALO 171 Sigara Bırakma Hattını arayabilirsiniz. Kendinizin, çocuklarınızın, sevdiklerinizin sağlığı için sigarayı bırakın” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, artan sigara tüketimine dikkat çekmek, tütün kullanımının sağlık etkilerini ve tütün kullanımını azaltmaya yönelik etkili politikaların altını çizmek ve toplum bilincinin arttırılması amacıyla 31 Mayıs Günü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlanmaktadır.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nün bu yıl ki teması ise çocukları ve gençleri tütün endüstrisinin müdahalesinden korumak olarak belirlendi.

“4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun” doğrultusunda İl Tütün Kontrol Kurulu olarak görevlerini yapan Düzce’de Emniyet Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün katılımlarıyla gerçekleştirilen eşzamanlı sigara denetimleri yapılmaya devam ediyor.

“Birçok hastalığa yol açıyor”

İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz da yayımladığı mesajında tütün kullanımının önemli bir hal sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik yönden olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğuna dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi:

“Sigara kullanımı, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Ayrıca sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülmektedir.

“Dünyada her yıl 5 milyondan fazla insan bu nedenle hayatını kaybetmektedir”

Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Bu yüzden sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Dünyada her yıl 5 milyondan fazla insan bu nedenle hayatını kaybetmektedir. Akciğer kanserinin en başta gelen nedeni olarak yüzde 85-90 ile sigara ve tütün alışkanlığı biliniyor. Sigara içmeye devam edenlerde kalp krizi ve kanserden ölme riski 20 kat daha fazladır.

“Sigara Bıraktırma Polikliniğine başvurabilir veya ALO 171 Sigara Bırakma Hattını arayabilirler”

Ayrıca sigarayla mücadele kanser kontrolünün önemli bir basamağıdır. Ülkemiz sigarayla mücadele konusuna mevzuat ve kurumsal bazda destek veren nadir ülkelerden olduğunu, sigarayı bırakmak isteyenlerin; ilimizde müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren Sigara Bıraktırma Polikliniğine başvurabilir veya ALO 171 Sigara Bırakma Hattını arayabilirler.

“Kendinizin, çocuklarınızın, sevdiklerinizin sağlığı için sigarayı bırakın”

Sağlıklı bir toplum için tütün ve alkol kullanımının engellenmesi, dumansız bir çevrenin yaratılması ve sigara kullanan kişilerin sigarayı bırakması için biz sağlıkçılara önemli görevler düşmektedir. Amacımız, tütün ve tütün ürünleri ile mücadelede halkımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesidir. Eğitim programlarının sadece belirli gün ve haftalarla sınırlı kalmayarak yıl boyunca planlanması ve tüm halkımıza ulaşabilecek şekilde devam etmesidir. Kendinizin, çocuklarınızın, sevdiklerinizin sağlığı için sigarayı bırakınız. Sigara sizin ve bizim, hepimizin düşmanıdır. Dumansız, temiz, sağlıklı bir dünya için müşterek düşmanımıza karşı çıkalım.

Aldığımız her nefes çok değerli, Dünya Tütünsüz Günü, hem kendi sağlığınız hem de toplum sağlığı için güzel bir başlangıç olsun. Sigara kullanan tüm vatandaşlarımızı sigara ve sigara mamullerinden uzak durmaya ve bugün vesilesiyle sigarayı bırakmaya davet ediyor, sigarasız, sağlıklı günler diliyorum.”

 

70 0

Copyright © H6 Medya Tüm Hakları Saklıdır.

WebAdası