Son Dakika

FINDIK TERS KÖŞE YAPTI

Düzcelinin önemli geçim kaynağından olan fındık bu yıl üreticisine ters köşe yaptı. Fındığını erkenden satan üretici güncel fiyatı görünce zarar ettiklerini düşündü.

Düzce’de önemli geçim kaynağı olan fındık rekolteyi yakalamaması söylentileriyle sezonda fiyatını düşük açıkladı. Döviz kurunun hareketliliği ve piyasada rekoltenin karşılanmadığı söylentileriyle daha sonra fındık fiyatı tavan yaptı.

Vatandaşlar ise her yıl fındıklarını erken mi satmak yoksa bekletip fiyatı yükseldiğinde mi satmak daha kazançlı diye düşünmeden edemez oldu.  Yıllara göre bazen fındığını bekleten üreticilerin zarar etiği bazen de hemen satanların zarar ettiğini belirten vatandaşlar ne yapacağını bilemiyor.

Fındığını erken satanların 5 ayda dolar bazında 700, altında bazında 9 gram zararı oldu.
Fındık fiyatları geçtiğimiz yıl Eylül ayının ilk haftası tüccarda 75 TL’den işlem görürken TMO’da 50 randımanlı kabuklu fındık 82.5 TL’den satılıyordu.
5 ay sonra Şubat ayının ilk haftası ise tüccarda 50 randımanlı kabuklu fındık 107 TL’den satılıyor. TMO alım yapmıyor.

Geçen bu 5 ay içerisinde tüccarda fındık 32 TL zamlandığını gören üreticilerden fındıklarını satmayıp bekletenler 32 bin TL kazançlı çıktı. Erken satanlar ise bugünkü fiyata göre 1 ton fındıkta 32 bin TL daha az para kazanmış oldu.
5 ay önce tüccara  1 ton fındık satan üretici o zaman  göre 45.7 gram altın, 2 bin 807 dolar alabilirken, fındığını bekletip bugün tüccara 1 ton fındık satan üretici 54.9 gram altın, 3 bin 542 dolar alabiliyor.
Bu rakamlara göre, ihtiyacı olmayıp fındığı bekleten üreticiler altına göre 9 gram, dolara göre 700 dolar kazançlı çıktı.
Öte yandan fındığı bu sezonda erken satan üreticiler zarar etmiş oldu.

180 0

Copyright © H6 Medya Tüm Hakları Saklıdır.

WebAdası