Son Dakika
Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜTAGAM) tarafından sıfır atık uygulamaları kapsamında fındık dalı gibi atıkları gübreye çevrilip, elde edilen gübreden ise ürün yetiştirildi.
Başarılı sıfır atık uygulamalarıyla dikkat çeken Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Araştırma ve Uygulama Merkezi (DÜTAGAM) DÜTAGAM Müdürü Doç. Dr. Çağlar Akçay, açıklamalarda bulundu.
DÜTAGAM’ın kurulduğu günden bugüne sıfır atık uygulamalarıyla dikkatleri üzerine çektiğini belirten Akçay, şu açıklamayı yaptı:
“DÜTAGAM, 2016 yılında üniversitemizin Çevre ve Sağlık Alanında İhtisas Üniversitesi olarak ilan edilmesiyle birlikte kuruldu ve çalışmalarına başladı. En başta tarımsal atıklardan katma değerli ürünler elde etmeyi hedefleyen merkezimiz, elde ettiği ürünlerle de bölgesel kalkınmaya katkı sağlamaktadır.
Bölgemizde ortaya çıkan başta fındık dalı budama atıkları, fındık zürufu, pirinç kavuzu, mısır koçanı ve orman atıklarından katma değerli ürünler olan tıbbi ve yenilebilir mantar (Reishi, Şitaki, İstiridye) üretimi gerçekleştirdik. Ürettiğimiz mantarların kompost atıklarını yine sıfır atık felsefesi yaklaşımıyla fındık zürufu, pirinç kavuzu, mısır koçanı, kahve telvesi atıkları, üniversitemizin çim atıkları, Deney Hayvanları Merkezinin talaş altlıkları, üniversitemizin yemekhanesinde ortaya çıkan sebze atıkları, bölgemizdeki faaliyet gösteren tavuk çiftliklerinin tavuk gübresi atıkları ve sığır gübresi ile karıştırarak organik kompost gübre üretiminde değerlendirdik.”
Copyright © H6 Medya Tüm Hakları Saklıdır.