Son Dakika

FINDIĞIN EKONOMİK DEĞERİ ARTACAK

Düzce’de fındık üreticilerinin yaşadıkları sosyo-ekonomik sorunların çözümüne katkı sağlanması için geliştirilen proje çerçevesinde fındık üretimi yapan çiftçiler mikro işletmelere dönüştürülecek. Bu kapsamda hayata geçirilen Fındık Dönüşüm Merkezi’nin açılışı Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvuru sahibi olduğu, Düzce Üniversitesi ile Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün proje ortakları arasında yer aldığı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) desteklediği "Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü Projesi" kapsamında Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi’nde kurulan Fındık Dönüşüm Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Açılış törenine Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Günden, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun ile protokol üyeleri, davetli konuklar ve Düzce Üniversitesi öğretim üyeleri katıldı.

“Yüksek katma değer elde edebiliriz”

Açılışta yaptığı konuşmasında Fındık üreticileri için önemli bir proje olduğunu vurgulayan Düzce Valisi Selçuk Aslan, “Bugün ilk adımını atacağımız fındık dönüşüm merkezi Düzce'mizde fındık işi ile uğraşan, fındık ticareti ile uğraşan hemen herkes açısından inanıyorum ki yeni bir pencere, yeni bir vizyon açacaktır. Fındığı dalından topladığımız hali ile değerlendirirsek 50 lira, kavurursak 150 lira, endüstriyel olarak işlersek 550 lira. Hesap böyle. Bu anlamda çiftçimizi işletme haline döndürebildiğimiz ölçüde daha müreffeh kılabiliriz, memleketimiz açısından daha yüksek katma değer elde edebiliriz. Bu mikro ölçekte ilk adım olacaktır. Buradan alacağımız zemin, buradan yakalayacağımız fırsatlar belki tüm çiftçilerimiz tarafından fabrikatör olma, işletmeye dönme imkanı vermese de işlerinde kendilerini farklılaştırabilen, o vizyonu yakalayabilen, dünyaya açılma müteşebbis ruhlu insanlar açısından oldukça güzel bir modeli oluşturacaktır” ifadelerinde bulundu.

“Model fabrika kuruyoruz”

Projeyi Düzceli çiftçiler için hazırladıklarını dile getiren Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdoğan Bıyık da, “Kurmuş olduğumuz model fabrikamızda fındık kırma, ayıklama, kavurma, ambalajlama ve fındık ezmesine dönüştürme işlevlerini yapabilecek 12 makine bulunuyor. Bu model fabrika ile üreticiler, büyük emeklerle ürettikleri fındıklarını katma değerli ürünlere dönüştürebilecek. Burada model fabrika kuruyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Fındık Dönüşüm Merkezi hizmete açıldı. Merkezde bulunan makineler ve fındığa dair araştırmaların yapılacağı laboratuvarda incelemelerde bulunuldu.

Öte yandan ilimizdeki fındık üreticilerinin yaşadıkları sosyo-ekonomik sorunların çözümüne katkı sağlanması için proje kapsamında; fındığın kırma, kavurma ve ezme vb. işlemlerden geçirilmesi suretiyle, katma değerli ürün haline getirilmesi süreçlerinin üreticilerle entegrasyonu amaçlanıyor.

İHA

144 0

Copyright © H6 Medya Tüm Hakları Saklıdır.

WebAdası