Son Dakika

İL TARIM KAMPANYA BAŞLATTI

Düzce Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce düzenlenen Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele kapsamında düzenlenen programda Düzce merkez ve ilçelerinde büyükbaş hayvanlara yönelik “Baskın Şap Aşılama Kampanyası” başlatıldığı bildirildi.

Düzce Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce, Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı kapsamında büyükbaş hayvanlara yönelik “Baskın Şap Aşılama Kampanyası" başlatıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, “Bakanlığımız tarafından ülke genelinde Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi kapsamında uygulamaya konulan Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı doğrultusunda Düzce Merkez ve 7 İlçemizde 29 Ocak – 31 Mart tarihleri arasında büyükbaş hayvanlara yönelik olarak düzenlenen Baskın Şap Aşılama Kampanyası başlamıştır” dedi.

Uzun daha sonra şöyle devam etti;

“Kampanyayla birlikte 2 aylık yaşın üzerindeki tüm sığır ve manda cinsi hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanacaktır. Kurban Bayramı öncesi ilkbahar döneminde İlimizdeki büyükbaş hayvanları tekrar aşılayarak Kurban Bayramı'nı hayvan hastalıkları yönünden sıkıntısız bir şekilde atlatmayı planlıyoruz.”

Müdürlük sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamada Şap hastalığıyla ilgili de şu bilgilere yer verdi;

“Şap hastalığı, tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen salgın ve bulaşıcı, viral bir hayvan hastalığıdır. Şap hastalığı ölümlere sebebiyet vermesinin yanı sıra, bu hastalık nedeniyle oluşan et, süt gibi verim kayıpları yetiştiricilerimizi ve ülke ekonomimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Çok hızlı bir bulaşma ve yayılma gösteren şap hastalığının ve neden olduğu ekonomik kayıpların önlenmesi için büyükbaş hayvanların 2024 yılı için 3 dönemde olmak şap hastalığına karşı aşılanması gerekmektedir. Hayvancılıktan beklenilen verimin alınabilmesi için bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadele etmek büyük önem arz etmektedir.”

Yetiştiriciler tarafından hayvanlarına şap aşılaması mecburi olduğu belirtilirken büyükbaş hayvanlardan aşı yapılmayanlara nakil izni verilmeyeceği, hayvansal üretimin desteklenmesi kapsamında verilen buzağı desteklemeleri için de aynı şekilde şap aşılama şartının arandığı aktarıldı.

Öte yandan hayvanlarını aşılatmadan imtina eden yetiştiricilere ilgili kanun maddesince idari para cezası verileceği duyuruldu.

Ayrıca 2024 yılı süresince Şap Aşılama Programı dönemlerinde 57 bin 480 adet büyükbaş hayvanın aşılanması ve 21 bin buzağıya ise küpe takılarak tanımlanıp kayıt altına alınması planlandı. 

151 0

Copyright © H6 Medya Tüm Hakları Saklıdır.

WebAdası